top of page

3..2..1..Lift-off naar zelforganiserende teams

Bijgewerkt op: 13 apr. 2023

Hoe werk je samen als team van 13 individuen die zich niet in dezelfde tijdzone bevinden en toch samenwerken aan 2 pilootprojecten? Dat is de uitdaging die het team van EcoManka moest aanpakken.


In het begin was er geen structuur en vonden vergaderingen plaats zonder dat er concrete beslissingen werden genomen. Dit leidde tot een gebrek aan vooruitgang en verloop onder vrijwilligers.


Om deze uitdaging aan te pakken, bedacht het team van Check The Process een eigen structuur die was aangepast aan de werking en de taken die moesten worden opgenomen.


Zes thema groepen werden gedefinieerd binnen de algemene werken en er werden nog twee groepen toegevoegd die de specifieke pilootprojecten opvolgden. Elk van deze groepen kon zijn taken zelf verdelen en opvolgen. Bovendien vaardigde elke groep één persoon af om deel te nemen aan de ronde tafel.


De ronde tafel is het hart van de planeet EcoManka. Het is de plaats waar beslissingen worden gemaakt en waar het hele team op de hoogte wordt gebracht van de voortgang en welke zaken er nog ontbreken. De afgevaardigden koppelen vervolgens alle beslissingen terug naar hun groepen, waardoor er een gestroomlijnde communicatie ontstaat.


Deze nieuwe structuur heeft gezorgd voor meer vooruitgang en een betere samenwerking tussen de individuen. Het team van EcoManka is erin geslaagd om een duurzame werkomgeving te creëren, waarbij vrijwilligers zich betrokken voelen en het gevoel hebben dat hun inbreng er toe doet. Het heeft er ook voor gezorgd dat er geen onnodige vergaderingen zijn met tijdverlies voor mensen die dit als vrijwilliger op poten willen zetten.


Bij Check The Process geloven we dat het vinden van de juiste structuur de sleutel is tot succesvolle samenwerking, ongeacht de grootte van het team of de locatie van de teamleden. Het is belangrijk om een structuur te vinden die past bij de werking en taken van het team en om ervoor te zorgen dat beslissingen worden genomen op een gestroomlijnde en transparante manier. In een niet-hiërarchische structuur is die transparantie heel belangrijk.


Het team van EcoManka bewijst dat het mogelijk is om een duurzame en effectieve werkomgeving te creëren, zelfs als het team zich over meerdere tijdzones verspreidt. Met de juiste structuur en communicatie kunnen individuen samenwerken aan gemeenschappelijke doelen en uitdagingen overwinnen. En die werkomgeving moet echt op maat gemaakt worden. We vonden inspiratie in Holacracy en S3 maar zochten bouwstenen die specifiek werken voor dit team. Dat maakt dat EcoManka kon groeien op eigen tempo met de juiste mensen op de juiste plaats.


Bonus: De Miro-template die we voor de sessie hebben ontworpen, werd met veel enthousiasme ontvangen door de teamleden van EcoManka. Ze creëerden hun eigen planeet, benoemden hun eigen rollen, voegden enkele planeten toe aan ons luchtruim en een raket die alles in de gaten kon houden. Het was een geweldige start voor een nieuwe organisatiestructuur die werkt omdat deze op maat van EcoManka is ontworpen.


Wil je deze template gebruiken of zoek je begeleiding voor jouw team?

Je weet ons te vinden ;)




bottom of page